Πεζοπορίες

Έχουμε προτιμήσει διαδρομές που τις έχουμε περπατήσει τις περισσότερες οι ίδιοι . Η διάρκεια της διαδρομής που αναφέρεται δεν συμπεριλαμβάνει τις τυχόν στάσεις. Θα πρέπει να προσέξετε , η επιστροφή σας να γίνει πριν από τη δύση του ηλίου. Πάντα να κουβαλάτε αρκετό νερό (1 με 1.5 λίτρο για κάθε άτομο), αν και συχνά θα συναντήσετε πηγές στις διαδρομές. Προτείνουμε να φοράτε σταθερά και υψηλά παπούτσια και καπέλο για να προστατευθείτε από τον ήλιο. Να έχετε πάντα μαζί φαγητό, όπως μπισκότα, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα.

Τι είναι τα καλντερίμια :

Μονοπάτια στρωμένα με πέτρες , που διευκόλυναν την μεταφορά των προϊόντων με ζώα, κυρίως μουλάρια, μεταξύ των ορεινών χωριών προς τα λιμάνια του Πήλιου και αντιστρόφως. Με το πέρασμα του χρόνου πολλά από τα καλντερίμια καταστράφηκαν, άλλα παραμελήθηκαν ή στρώθηκαν με άσφαλτο, αλλά μερικά από αυτά διατηρήθηκαν σε καλή κατάσταση μέχρι τις μέρες μας και ελάχιστα έχουν αποκατασταθεί. Μερικά έχουν σηματοδοτηθεί και περιλαμβάνονται σε χάρτες της περιοχής.

Διαδρομή Αγία Παρασκευή - Ταξιάρχες

Διάρκεια 45 λεπτά .

Εύκολη διαδρομή , για όλη την οικογένεια . Από την πλατεία της Αγ.Παρασκευής με το μεγάλο πλάτανο , πάρτε το καλντερίμι που ξεκινάει πλάι από το « Χαμένο Μονόκερο » . Γρήγορα θα φτάσετε στο Δημοτικό σχολείο και την Αχιλλοπούλειο σχολή .Μετά το εκκλησάκι , δεξιά , η διαδρομή είναι κυρίως μέσα σε δάσος με καστανιές όμορφα περάσματα , μικρά γεφύρια αλλά και παλιά σπίτια που ούτε φανταζόσασταν ότι υπάρχουν . Μην φοβηθείτε ότι χαθήκατε . Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα φτάσετε στην πλατεία με την εκκλησία των Ταξιαρχών . Φάτε ελαφρά στο «Αγνάντι» ή στο «Καλύβι» , για να μπορέσετε να γυρίσετε .

diadromes-1

Διαδρομή Τσαγκαράδα –Νταμούχαρη

Διάρκεια 1 ώρα και 15 λεπτά.

Βαδίστε αυτή τη διαδρομή ακόμα κι αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τις πεζοπορίες .Είναι πολλά τα ευχάριστα ξαφνιάσματα που θα αισθανθείτε . Αφήνοντας τον κεντρικό δρόμο και κατηφορίζοντας προς την συνοικία της Αγ.Παρασκευής , στα 100 μέτρα από τη διασταύρωση , στα αριστερά μας , ξεκινάει ωραίο φαρδύ καλοδιατηρημένο και σηματοδοτημένο το καλντερίμι προς την Νταμούχαρη . Η διαδρομή κατηφορίζει μέσα από σπίτια , βίλες , αρχοντικά , εκκλησίες , κρήνες , γεφύρια , δάσος , γεμάτη με ευχάριστες εκπλήξεις . Ακολουθήστε πιστά τις σημάνσεις , μην ξεφεύγετε από το μονοπάτι . Μην ξεχάσετε να σταθείτε στη Βίγλα και να απολαύσετε τη θέα στο Αιγαίο και στο Άγιο Όρος πριν ξεκινήσει το απότομο και κατηφορικό τελευταίο μέρος της διαδρομής προς το χωριό . Φροντίστε να έχετε κανονίσει να έρθει κάποιος να σας πάρει (εμείς ίσως!!!) γιατί αποκλείεται να αντισταθείτε στον πειρασμό και να μην φάτε κάτι στα υπέροχα ταβερνάκια που θα βρείτε πάνω στη θάλασσα

diadromes-2

Διαδρομή Μηλιές – Τσαγκαράδα

Διάρκεια 3 ώρες και 30 λεπτά

Διάσημη διαδρομή στο χώρο των περιπατητών . Πολλοί έρχονται στο Πήλιο μόνο γι αυτήν . Παλιότερα ήταν ολόκληρη καλντερίμι . Ηταν ο δρόμος της εποχής . Σήμερα το καλντερίμι διατηρείται σχεδόν στη μισή διαδρομή ενώ στην άλλη μισή υπάρχει μονοπάτι ανοιχτό που δεν χάνεται . Από τις ωραιότερες διαδρομές . Περνάς μέσα από δάση με οξιές και πυκνή άγρια βλάστηση . Πολλές φορές θα σταθήτε να αγναντεύσεται τις ακρογιαλιές και το πέλαγος . Το καλντερίμι ξεκινά από την πλατεία των Μηλέων , πλάι από τη βιβλιοθήκη . Μην ξεκινήσετε αν δεν είστε εξοικειωμένοι . 3,5 ώρες είναι πολλές για αρχάριους .

diadromes-3

Διαδρομή Μυλοπόταμος – Λημιώνας

Διάρκεια 1 ώρα.

Εύκολη «θαλασσινή» διαδρομή . Περνάει πάνω από τη βραχώδη ακτή , μέσα από περιβόλια και ελαιώνες με παλιά πέτρινα καλύβια . Θα συναντήσετε ξύλινα γεφύρια, εκκλησάκια και βρύσες. Το μονοπάτι ξεκινάει από το πλάι της ταβέρνας του Αγγέλικα στο Μυλοπόταμο .

diadromes-4

Διαδρομή Ξουρίχτι – Τσαγκαράδα

Διάρκεια 30 λεπτά.

Αξίζει να την κάνετε ακόμα και μόνο για το ωραίο πέτρινο τοξωτό γεφύρι , το οποίο είναι πραγματικό έργο τέχνης και διατηρείται σε πολλή καλή κατάσταση και το συναντάτε προς το τέλος της διαδρομής . Από την πλατεία του Ξουριχτίου ακολουθούμε τον άσφαλτο με κατεύθυνση νότια . Μετά τα τελευταία σπίτια , συνεχίζει αγροτικός δρόμος . Σε λίγο βρίσκουμε το μονοπάτι που ανηφορίζει μέσα σε κτήμα με μεγάλες καστανιές . Είναι καθαρό και ευδιάκριτο .

diadromes-5

Διαδρομή Ξουρίχτι – Μυλοπόταμος

Διάρκεια 1 ώρα.

Η διαδρομή αυτή είναι εύκολη και δεν υπάρχουν παρακλάδια στο μονοπάτι ή στο καλντερίμι ώστε να μπερδευτούμε . Το ξεκίνημα γίνεται από την πλατεία του Ξουριχτίου , αφήνουμε την άσφαλτο και ακολουθούμε το καλντερίμι ακριβώς στο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων . Το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο , καλό , καθαρό , και κατηφορίζει συνέχεια σε πετρώδη απότομη πλαγιά με αρκετά ομαλά ζικ-ζακ

diadromes-6

Ζητήστε μας αναλυτικές οδηγίες και χάρτες για αυτές και για άλλες πολλές διαδρομές .

Start typing and press Enter to search